İstiridye Mantar Suşları açıklama

Bizim tarafımızdan büyük ölçekli mantar kompleksi üretimi koşullarında (substratın işlenmesi – tunnelde pastörizasyonu) ve küçük ölçekli işletmelerde farklı suşlar test edilmiş. Miselyum üretimi için aşağıda belirlenmiş olan üç özelliğe uyan suşları seçtik.

Yetiştirme yoğunluğu.

Mikroklimanın doğru şartlarının yaratılma ve korunması masraflı olur, o yüzden üretimin şiddetlendirilmesi büyük önem taşır.  Futar şirketinin öderdiği suşlar, substratın besin maddeleri hızlı şekilde işlenmesi özelliğine sahib olunca kısa vade içinde verim verir ve azami ölçüde 1.-2. dalgada onu verir. Miselyumun özelliklerinden aktif olması ve substratın hızlı şekilde koloni haline getirmesi.

Kuluçka günlerinin kısatılmasını ve eşli dalga oluşmasını sağlar. Kavak mantarı yetiştirme dönemi iki dalgada 50-56 gün sürer.

Suşun özellikleri:

 HK-35

  • Verimi çok yüksek olan bir suştur. Şapkası gri, yuvarlak, kalın, kenarları düz, çapı genellikle 6 ile 12 cm arasında değişir. Mantarlar küme şeklinde büyür. Yetiştirilmesi için genellikle 2-4 cm büyüklüğünde doğranmış saman kullanılır.
  • Kompost hazırlamak için pastörizasyon veya fermentasyon yöntemleri kullanılabilir. Ekim için nemli kompost ağırlığının %2-5’i oranında miselyum tohumları kullanılır.
  • Miselyum gelişirken kompost sıcaklığı 30°C’yi aşmamalıdır.  Miselyumun gelişimi için optimum sıcaklık ise 24-26 °C’dir. Miselyum, 12-15 gün içinde kompostu tamamen kaplar. Bu suş 5-20 °C’de meyve verebilir, fakat tavsiye ettiğimiz sıcaklık seviyesi 10-16 °C (bu şartlarda mantarlar daha kaliteli olur) ve nem oranı %80-90’dır.
  • İlk mantarlar, ekimden 28 gün sonra çıkar.  Meyve verme süreci, ani düşüşler olmadan düzenli bir şekilde gerçekleşir. 

 

İVORY

İvori suşu, mantar yetiştiriciliğinin ılık koşullarda yapılması için ideal bir alternatiftir. Bu suş, ılık bahar ve yaz aylarında en iyi şekilde yetiştirilir. İvori suşu, yüksek kaliteli mantar verir. 

Suşun özellikleri: 

  • Miselyum agresif bir şekilde gelişir, yuvarlak etli şapkalı kemik renkli mantarlar oluşur, meyve verme flaşları art arda gelir ve birinci ve ikinci flaş arasındaki geçişler bazen anlaşılmaz olur.
  • Güçlü bir temiz hava akışına ihtiyaç duyar, dolayısıyla resirkülasyon çok dikkatli açılmalıdır. Akımların 9-10 m/s’ye kadar artırılması ve nem oranının %90-92’ye yükseltilmesi iyi olur. Bu göstergeler ile 25-28°С’de bile meyve verir.

Çok hızlı büyür ve aşırı büyüdükçe çok hafif olur.

 

J11

  • Çin seleksiyonunun suşu olup uzun mesafelerde taşınması için gereken üstün özelliklere sahiptir. Mantar yetiştiricileri, bu mantara kauçuk mantarı ismini vermişlerdir.
  • +10°C’den +20°C’ye kadar sıcaklık aralığında meyve verir (optimum sıcaklık +16°C),
  • Meyve verme aşamasında optimum nem % 85-88,
  • Meyve vücutları bakteriyozdan etkilenmez, spor oluşumu azdır,
  • İlk hasat flaşı, ekimden 30 gün sonra toplanabilir,
  • Mantarlar küçük, kümelerde birçok meyve vücudu mevcut, paketleme esnasında çatlamaz, saklama ve taşımaya çok iyi dayanır,

Şapka rengi, açık griden koyu griye kadar değişerek olgunluk ve sıcaklığa bağlıdır.

 

J53

  • Bu Çin seleksiyonunun suşubelirgin bir mantar kokusuna sahiptir. Verimi yüksek olup suşlarımızdan en verimli suştur.
  • Meyve vermesi için optimum sıcaklık +16°C’den+18°C’ye kadar, ayrıca 10°C – 25°C aralığında da meyve verir,
  • Meyve verme aşamasına çabuk gelir, yetiştirilmesinde tek alanlı sistem uygulandığında verimi çok güzel olur,
  • Meyve vücutları büyük, etli, küme sayısı orta seviyede, meyve vücutları bakteriyozdan etkilenmez, spor oluşumu azdır,
  • İlk hasat flaşı, ekimden 24-26 gün sonra toplanabilir,

Rengi, koyu kahverengiden koyu griye kadar değişerek olgunluk ve sıcaklığa bağlıdır.

 

TR-90

  • Miselyum kompostu çabuk kolonize eder, sabit olmayan mikroiklim parametrelerinin olması durumunda da iyi gelişen birçok taslak oluşturur,
  • +18°C’den +25°C’ye kadar sıcaklık aralığında meyve verir (optimum sıcaklık +16°C),
  • Kuluçka döneminde optimum hava sıcaklığı +20° C’den +23°C’ye kadar, optimum kompost sıcaklığı +26°C’den +28°C’ye kadar,
  • Meyve vermesi için sıcaklık+16°C’ye getirilir, kompost sıcaklığı blok içindeki sıcaklığa göre 1-2°C yüksek olur, yüksek bağıl nem %90-95, karbondioksit içeriği 1.000-1.500 ppm, aydınlatma 75-100 lx günde 12 saat,
  • Mantarlar küçük, kümelerde birçok meyve vücudu mevcut, hem ambalaj filmi içinde hem de açık olarak saklama ve taşımaya iyi dayanır,spor oluşumu orta seviyede,

Şapka rengi, krem renginden koyu kahverengiye kadar değişerek olgunluk ve sıcaklığa bağlıdır.

 

K17

  • Universal iyileştirilmiş bir suş, ilk flaşta azami meyve verimi için tasarlanmıştır,
  • +10° C’den +24°C’ye kadar sıcaklık aralığında meyve verir (optimum sıcaklık 

    +16° C’den +18°C’ye kadar), dolayısıyla sıcaklık dalgalanmalarına iyi dayanır,

  • Optimum nem %85-88, fakat %80-85 düşük nem seviyesine de iyi dayanır, meyve vücutları bakteriyozdan neredeyse hiç etkilenmez, spor oluşumu azdır,
  • İlk hasat dalgası, ekimin yapıldığı andan itibaren 28 gün sonra toplanabilir,
  • Standart suşlara göre daha agresif ve kompostu daha çabuk kolonize eder,
  • Meyve vücutları, çok güzel ve büyük açılmış kümeler şeklinde ortaya çıkar,
  • Mantar eti etli, sıkı, elastik, sapı kalın, sert değil ve yenilebilir. Mantar, saklama ve taşımaya iyi dayanır,
  • Şapka rengi, krem renginden koyu kahverengiye kadar değişir ve sıcaklığa bağlıdır.

 

K12

  • Yüksek verimli bir suş olup büyük ağır meyve vücutlarının ağırlığı 2 kilograma ulaşır,
  • +8°C’den +20°C’ye kadar sıcaklık aralığında meyve verir (optimum sıcaklık +16°C),
  • Meyve vücutları düşük sıcaklığa iyi dayanır, bununla birlikte olgunlaşma hızı K-17 suşunda olduğu kadar çok düşmez,
  • Optimum nem %89-93 olup tünellerde yetiştirilmesi için bir avantajıdır,
  • Bu suş, bakteriyozdan az etkilenir, spor oluşumu azdır,

Şapka rengi, koyu lacivertten açıkgriye kadar değişerek sıcaklığa bağlıdır.

 

M2191

  • М-2191, düşük sıcaklıklarda yetişebildiği için kış kavak mantarı olarak adlandırılır. Tipik bir kavak mantarı olup kümeleri ağır ve birçok meyve vücudundan oluşur. Rengi gri-mavi (sıcaklık 15 dereceden düşük olursa) ile gri-kahverengi arasında değişir. Mantarlar büyük ve kalın (7-10 cm çapında), sapları küçük olur. Çok lezzetli ve turşu yapmak için uygundur.
  • Meyve vücutları, tüm kış çeşitlerindeki gibi güzel, sıkı ve etlidir. CO2 içeriği 1000 ppm’den düşük olduğu halde sapları neredeyse hiç yoktur. Şapka rengi gri tonlarında olup açık gri ile koyu gri arasında değişir. Nem oranı yaklaşık %90 iken şapka neredeyse siyah olur.

Temel özellikleri: çabuk büyür, verimi çok yüksek, meyve vücutlarının kalitesi mükemmeldir.